Româna/Русский

Canalul YOUTUBE

Avem nevoie de idealuri în jurul cărora să se consolideze societatea

Marți, 16 septembrie 2014, liderii PPCD, Victor Ciobanu și Iurie Roșca, au susținut o conferință de presă cu tema: „Ideea națională ca forță unificatoare”. Alături de cei doi au fost cunoscuții jurnaliști Iulia Semionova și Mihail Lupașcu și actorii Aleksandr Șișkin și Igor Nedoseikin.

 

Iurie Roșca a subliniat că poporul Republicii Moldova are nevoie de idealuri în jurul cărora să fie consolidată societatea, iar ceea ce provoacă dezbinare trebuie să fie abandonat.

Potrivit lui Roșca, ideea națională a Republicii Moldova, obiectiv vorbind, trebuie să aibă la temelie trei elemente esențiale:

Ortodoxia;

Patriotismul economic (sau naționalismul economic);

Neutralitatea permanentă a țării.

Societatea noastră este una ortodoxă și acest lucru este valabil chiar dacă nu toți oamenii merg cu regularitate la Biserică, nu toți sunt ortodocși practicanți și, în plus, printre moldoveni sunt oameni care împărtășesc alte religii.

Liderul creștin-democrat a menționat faptul că etica și cultura poporului nostru sunt marcate de Ortodoxie. Aceasta este identitatea spirituală a moldovenilor.

Referindu-se la patriotismul economic, care poate fi numit și naționalism economic, Iurie Roșca a opinat că respectivul concept, acest tip de naționalism, poate să consolideze toată societatea în jurul dezideratului de depășire a problemelor economice și atingerii unui înalt nivel de bunăstare în țară. Naționalismul economic, spre deosebire de naționalismele anilor 90, care dezbina, este unul care îi poate uni pe toți moldovenii.

Ideea de patriotism economic reclamă renegocierea acordurilor de asociere și de liber schimb cu UE, eventual și a celui semnat recent cu Turcia. Țara noastră nu se află acum la un nivel de dezvoltare suficient de avansat ca să poată concura și supraviețui economic într-o competiție cu țări mult mai dezvoltate din toate punctele de vedere. De aceea, guvernarea următoare va trebui să se axeze pe protejarea și sprijinirea producătorilor autohtoni, pe dezvoltarea regiunilor și pe salvarea satelor de la procesul de dispariție.

Roșca a mai amintit că următoarea lovitură ce i se pregătește țării noastre este deschiderea pieței funciare pentru capitalul străin. O asemenea măsură va conduce la dispariția satelor, la o mecanizare a agriculturii ce va determina scăderea numărului de locuri de muncă, iar cetățenii noștri vor deveni gastarbeiteri în satele și orașele natale.

Potrivit lui Iurie Roșca, ideea patriotismului economic presupune nu izolarea țării, ci renegocierea în interesul poporului nostru a tuturor acordurilor internaționale la care suntem parte și care se referă la economie.

Neutralitatea, ca al treilea element esențial al ideii naționale, trebuie să fie valorificată la maximum. Iurie Roșca a menţionat că este bine că atunci când am aderat la CSI nu am devenit parte și la componenta militară a acestei organizații. Republica Moldova nu trebuie să se angajeze în confruntările economice, informaționale și, cu atât mai puțin, militare dintre marile puteri. Noi avem nevoie de relații foarte bune cu vecinii noștri, România și Ucraina, cu Rusia, ca piață tradițională pentru produsele noastre, dar și ca furnizor principal de resurse energetice, precum și cu Uniunea Europeană, și cu Statele Unite ale Americii.

În altă ordine de idei, Iurie Roșca a menționat că în țara noastră, confruntarea de bază nu trebuie să aibă loc între oamenii care vorbesc diferite limbi, ci între poporul țării și oligarhia care a acaparat toate instituțiile de stat.

Aleksandr Șișkin a declarat că se află alături de echipa lui Iurie Roșca pentru că acolo este obrazul său. Potrivit actorului, prietenia sa cu politicianul și discuțiile cu acesta l-au convins că Roșca este persoana capabilă să salveze țara și identitatea noastră spirituală, ultima fiind ținta multiplelor atacuri.

Șișkin a mai subliniat că alegerile din acest an sunt foarte importante, deoarece de felul cum ne vom alege guvernarea depinde cum vom valorifica potențialul țării noastre; în caz contrar riscăm să fim șterși de pe fața pământului. O asemenea posibilitate nu o să mai avem, a conchis Șișkin.

Actorul Igor Nedoseikin a men-ționat că felul în care arată astăzi capitala țării se deosebește mult de ceea ce a fost atunci când era el copil. Nedoseikin a subliniat că dacă prin asfalt crește iarbă, în timp ce în țară intră sume imense de bani, am putea conchide că acești bani se cheltuiesc tocmai pentru ca în Republica Moldova să nu se întâmple nimic bun. La fel ca antevorbitorul său, Nedoseikin a spus că este sigur de capacitatea lui Iurie Roșca de a conduce țara în mod profesionist și de a o scoate din criză. El a lansat un apel către toți oamenii să se unească în jurul ideii naționale a țării ca să nu ajungem la starea de colonie.

Jurnalista Iulia Semionova a precizat că niciodată nu a susținut politicienii, dar în cazul lui Iurie Roșca lucrurile stau diferit. În opinia ei, Roșca merită toată susținerea. El este un statalist puternic și un politician matur cu o experiență foarte bogată. Acest lucru a fost demonstrat încă în 2005. În opinia Iuliei Semionova, Roșca mai este și un luptător care știe ce vrea să obțină pentru țară. Una dintre cele mai importante calități ale politicianului este capacitatea acestuia de a unifica societatea, iar în cadrul Universității Populare deja au fost consolidați mulți oameni cu viziuni diferite.

Semionova a amintit și despre faptul că în perioada aflării în afara Parlamentului, Iurie Roșca a studiat un volum impresionant de cărți, dar a și scris mai multe lucrări importante. Concepția lui despre ieșirea din criza economică actuală trebuie să fie îmbrățișată de societatea noastră.

”Fiecare trebuie să facă tot ce depinde de el pentru ca Roșca să revină în Parlament”, a subliniat Semionova.

Jurnalistul Mihail Lupașcu a punctat că astăzi reprezentanții intelectualității de limbă rusă din Basarabia sunt alături de Roșca. El a făcut apel la unitate în jurul ideilor Ortodoxiei, a patriotismului economic și neutralității țării. Lupașcu a declarat că Iurie Roșca a dat dovadă de consecvență și abnegație şi a acționat întru binele țării. Moldova are nevoie de soluții urgente la problemele societății, iar Roșca are o echipă profesionistă capabilă să pună în practică măsurile urgente pentru scoaterea țării din impas.

Jurnalistul a amintit și de experiența internațională a lui Roșca, care este foarte valoroasă pentru promovarea unei politici externe echilibrate și corecte cu toți vecinii și partenerii externi ai țării noastre.

Biroul de presă al PPCD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *