Româna/Русский

Canalul YOUTUBE

Ilie Șerbănescu: România, o colonie la periferia Europei (19)

19. Pământul strămoșesc – pradă pentru străini

În istoria recentă a României există o zi care ar trebui marcată cu negru în calendar. Este vorba despre ziua de 1 ianuarie 2014, zi în care a intrat în vigoare dreptul de vânzare a terenurilor cu destinație agricolă către cetățenii UE. Autorul numește această zi ”un moment curcial în istoria României”, adăugând că ”liberalizarea vânzării terenurilor este o operațiune fără precedent de deposedare a săracilor din Est de către bogații din Vest, în spiritul celei mai crâncene exploatări colonialiste”.  În sistemul de tip colonialist al UE, organizat după modelul centru-periferie, capcana care li s-a întins românilor poate părea scandaloasă doar neștiutorilor. Pentru că de fapt anume asta este schema aplicată dintotdeauna de către occidentali celorlalte popoare. Și chiar dacă la modul formal tot atunci și românii au căpătat dreptul de a cumpăra terenuri în alte țări ale UE, este de la sine înțeles că e vorba doar de un tertip ieftin și cinic. Autorul precizează și de ce:

”…Nu este greu de întrezărit ce efecte va avea așa-zisa liberalizare a vânzării pământurilor în România, când câștigul mediu net salarial este aici de 350-400 de euro (nu mai vorbim de câștigul lucrătorilor din agricultură!), iar în vestul Europei este de 2 500 – 3 000 de euro și când hectarul agricol în România este de 2 000 euro, iar în vestul Europei – 15 000 – 20 000 mii de euro: o deposedare de anvergură a săracilor de pământurile lor! ”.

Șerbănescu arată că în timp ce în Ungaria vânzarea terenurilor arabile este interzisă totalmente, iar în  Bulgaria s-a obținut cel puțin o amânare de cinci ani de punere în aplicare a normei respective, România, prin ”pătura superpusă” (Eminescu), s-a arătat a avea cei mai ticăloși conducători.

Și cum vine asta, domnilor?  Voi, cei care încă mai vibrați la gândul cât sânge s-a vărsat de-a lungul secolelor pentru moșia strămoșească, cei care n-ați uitat superbul poem al lui George Coșbuc ”Noi vrem pământ!”, ce aveți a spune despre trădarea ciocoilor noi de la București? Pe ăștia sau pe unii ca ăștia ați vrea să-i avem drept administrație de stat? De fapt, este vorba despre o administrație stat captiv al capitalismului sălbatic occidental, care macină din temelii neamul ajuns la cheremul străinilor. Stranie logică, jalnic elan patriotic!

Vi se pare exagerată aprecierea mea? Atunci să fim atenți la ce spune despre asta Ilie Șerbănescu:

Față de actuala expropriere funciară, cea operată de regimul comunist a fost un biet bebeluș. Aceea avea întoarcere și s-a dovedit că o răsturnare politică i-a putut repune în posesie pe proprietari. Noua deposedare este fără întoarcere. Este definitiva rupere de glie a românului. Și cu aceasta, România ca țară are toate condițiile să nu mai existe ”. (Subl. noastră – Iu. R.)

Și totuși, de ce, s-ar putea întreba unii, Vestul pe care îl știm asigurat cu de toate din abundență, s-a năpustit cu atâta rapacitate asupra pământurilor cu destinație agricolă din România? Care a fost ținta acestei operațiuni strategice mai grave ca efect decât condițiile de capitulare a unei țări învinse într-un război? Iată răspunsul:

”Rolul pe care România l-ar putea eventual juca în noua fază a crizei alimentației mondiale – pe fondul creșterii populației globului și limitării resurselor de hrană – se cere, în viziunea Bruxellesului, anihilat! Cea mai eficientă modaliate este, după dislocarea deja a populației rurale românești în plină capacitate de muncă spre Occident, preluarea pământurilor agricole de către occidentali. Pământurile nu pot fi, desigur, deplasate de aici! Dar roadele lor pot fi preluate, și, astfel, de beneficiile de pe urma lor se pot bucura noii proprietari, și nu românii!”.

Și ca să nu se creadă că doar România a ajuns în această stare umilitoare de un tragism fără egal în istoria ei milenară, ca să se înțeleagă mai bine cum funcționează regulile capitalismului neoliberal, speculativ, hrăpăreț pretutindeni în lume, autorul continuă:

”Aceasta a ajuns regula pe piața agricolă mondială! Deținătorii de bani achiziționează în draci terenuri agricole pretutindeni unde acestea există în folosință sau ca potențial în pârloagă. Chinezi, amercani, japonezi, britanici dau năvală în toată lumea. Un soi de colonialism dintre cele mai primitive înflorește pe toate continentele. România are la bătaie și terenuri în folosință, și în pârloagă. Se află deja în top 10 mondial printre teritoriile coloniale la capitolul terenuri agricole cedate străinilor, alături de o companie selectă din care nu lipsesc Liberia, Laos, Paraguay, Sierra-Leone, Indonezia”.

(va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *